Okul öncesi dönem çocuğu taklitçidir. Erkek çocuk babayı, kız çocuk anneyi taklit eder. Çocuğun aile ile masada oturması uygun beslenme alışkanlığı kazanması için büyük önem taşır. Anne ya da baba yemek seçici ise ve yemekte aşırı titiz davranılıyorsa (çocuk üstüne dökmemesi, etrafa sıçratmaması için sürekli uyarılıyorsa) çocuğun olumlu alışkanlıklar geliştirmesi zorlaşır. Kendileri süt içmeyen ve sütü sevmediklerini ifade eden ebeveynlerin, çocuklarına süt içirmeleri kolay değildir.
Okul öncesi dönem çocuğu, besinlere karşı belirli ve kesin tavırlar koymaya başlar. Bu yaş grubu çocuklar besin grupları içinde en az sebzeleri severler, besinleri karışık olarak tüketmekten hoşlanmazlar. Genellikle lahana, karnabahar, pırasa, kereviz gibi sebzeleri yemezler. Keskin tatlar ve kokulara karşı çok hassastırlar. Çiğ yenebilen domates, havuç gibi sebzeleri pişmiş diğer sebze yemeklerinden daha çok tercih ederler. Bu tür sebzeler ince kesilip verilirse daha kolay ve severek tüketirler. Birçok sebzeyi sevmiyor ve yemiyor diye çocuğu hırpalamak ve üzülmek doğru değildir. Sınırlı da olsa yediği birkaç sebze ve yediği çeşitli meyveler, sebze ve meyve grubundan alması gereken besin ögelerini karşılamaya yeter. Unutulmamalıdır ki anaokulu çocuğu besin seçicidir. Her besini iştahla yemez. Et, büyük parçalar halinde tüketilemez, genellikle kıyma şeklinde kullanılır.
Çocuklara yemek yemedikleri zaman iğneleyici, incitici sözler söylenmemelidir. Yemek ile ilgili bir ceza verilmemelidir. Grup içinde ve anneden ayrı olduklarında daha farklı davranış sergilerler: Evde hiç yemediği bir yemeği yuvada arkadaşları ile birlikte iştahla yiyen çocuk örnekleri az değildir. İki öğün arası 4-5 saatten az olduğunda fizyolojik açlık duygusu gelişemeyebilir. İştahsız çocuklar daha uzun aralıklarla beslendiklerinde daha iyi yerler. Çocuklara sevmedikleri bir besin için ısrar edilmemeli, yemek önüne konulmalı, 20 dakika geçmesine rağmen yemiyorsa önünden kaldırılmalıdır. Baharatlı ve karışık yemeklerden hoşlanmadığı unutulmamalıdır.
Okul Öncesi Dönem Çocukların Enerji ve Besin Öğesi Gereksinimleri
Hiçbir çocuğun besin gereksinimi bir diğerine eşdeğer değildir. Enerji Gereksinimi = Bir yaş için 1100 kalori + her yaş için 100 kalori. Buna göre; üç yaşında 1400, 4 yaşında 1500, 5 yaşında 1600, 6 yaşında 1700 kalorilik bir enerji almaları gerekir. Bunlar ortalama değerlerdir, çocuğun aldığı enerjinin yeterli olup olmadığı büyümenin izlenmesi ile anlaşılır.
Enerjinin % 15’i proteinden, % 55’i karbonhidratlardan, % 30’u yağlardan gelmelidir. Bu dönem çocukların protein gereksinimi bundan önceki dönemlerde olduğu gibi yüksektir. Günlük protein gereksiniminin yarıdan fazlası et, süt, yumurta gibi iyi kalite proteinden sağlanmalıdır.
Vitaminlerin ve minerallerin yetersiz alınmaları ile vücutta çeşitli bozukluklar ve hastalıklar ortaya çıkabilir. Yeterli ve dengeli bir beslenmede vitaminlerin ve minerallerin tümü sağlanmış olur. Vitaminlerin ve minerallerin fazla alınmalarının zararlı etkileri göz önüne alınarak doktor ve diyetisyene danışmadan çocuğa verilmemelidir.